vineri, 20 august 2010

Bun, ne facem blog, dar unde: Wordpress sau Blogger?

 Daca te hotarasti sa-ti faci un blog, ca e la moda..sau ca simti nevoia sa ai coltul tau in care sa te exprimi despre lucruri si lume..sau ca vrei sa iti construiesti o imagine online...sau sa-l faci unealta si biroul tau virtual de lucru unde inveti si scrii despre domeniul in care vrei sa te specializezi, te vei gasi in fata intrebarii: unde sa-mi fac blogul?
Sursa: Spillspace.com

Sa vedem, care sunt cele mai populare platforme de blogging? Pai ar fi Wordpress si Blogger-ul lui Google. De care parte alegi sa fii?

In experienta mea de proaspat blogger le-am testat pe amandoua si am sa-ti spun ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la fiecare. Deci hai sa vedem care are, care n-are, care ce-are si ce n-are.

Wordpress.com - pros and cons

Pros 

- Daca iti place sa scrii, mult si artistic, si te intereseaza sa ai toate sculele de scris la indemana,  caseta pentru postari a Wordpress are tot ce ti-ai dorit: e mare, centrata pe pagina si aerisita, cu spatiul pentru titlu mare si cu scris vizibil. Prin urmare, te imbie la scris. De asemenea, are posibilitatea sa faci FULL-screen panoul de postari, astfel ca ti se deschide ca un wordpad pe tot ecranul si te poti concentra bine mersi doar pe scris si nimic altceva. Atat ca ii lipseste butonul de previzualizari, iar de fiecare data cand vrei sa previzualizezi postul trebuie sa dai ESC ca sa te intorci la panoul-mama. 

Cons 

Toata frumusetea scrisului se cam duce in momentul in care, desi ai muncit si ai scris si formatat direct in blog postul, cand te duci sa previzualizezi constati ca textul tau e prea puchinos din cauza temei alese pentru blog si trebuie sa copiezi tot si sa pui intr-un word ca sa maresti fontul, caci se pare ca Wordpress nu are facilitatea Increase font. Cand paste-uiesti iar in caseta de Postare noua, s-ar putea sa mai intampini alte deranjuri de formatare si iti ia aranjarea textului cam inca pe atat cat ti-a luat sa scrii postul, asta daca te intereseaza sa arate foarte bine pe site si sa retina ochiul cititorului. 
 
Pros - are categorii unde sa-ti legi articolele in functie de tema sau domeniul pe care il trateaza, astfel cine e interesat de un anumit subiect se duce direct la categoria cu pricina.

are foarte multe teme, unele chiar ingenioase, dintre care poti sa o alegi pe cea mai potrivita cu ce ai de gand sa faci din si pe blogul tau. 

- are foarte multe widget-uri pe care le poti adauga pe pagina, precum: twitter, del.icio.us, flickr, calendar, meebo, rss feeds, posturi recente, SocialVibe, si multe altele.  

- are statistici proprii, usor accesibile, dar simple, despre traficul pe blogul tau, pe care poti sa ti le pui ca widget pe pagina. 

- partea de navigabilitate si uzabilitate este bine calculata si atent tratata, astfel ca de exemplu butonul pentru Post nou apare in cel putin 3 locuri in header, il gasesti si in drop-down-urile de sus si in meniul din stanga, iar pe pagina in dreapta exista o caseta de Publicare rapida. Are fel de fel de navigatoare: navigator blog, navigator taguri. 

- poti edita CSS-urile, daca te pricepi:  CSS Stylesheet Editor te lasa sa editezi in html stilul cum arata blogul tau, iar daca vrei sa publici varianta ta de design trebuie sa cumperi Custom CSS Upgrade .

- poti importa alt blog, din Blogger, Yahoo! 360, Type·Pad, MovabIe·Type, Posterous, Vox.com, Live·JournaI sau altWordPress blog.

- poti sa stochezi 3G de poze.

-poti sa uploadezi .ppt, .doc, .odt si .pdf files.

- poti valida, modera commenturile si ai si Akismet spam protection. 

Intr-un cuvant, panoul de control este complex si are foarte multe date si facilitati, un meniu amplu si bine structurat. 

Cons  


- Desi panoul de control e foarte amplu si structurat si developerii au muncit foarte mult la navigabilitate si uzabilitate, totusi uneori te poti trezi obosit de complexitatea lui, de atatea locuri in care trebuie sa te duci pe panou, sa scrollezi 2 ecrane pana ajungi la setari sau la widgets, cand trebuie sa dai atatea clickuri ca sa te intorci unde erai, incat parca iti vine sa zici: da totusi nu putea sa fie mai simplu? Depinde ce cauti, daca nu vrei sa fie prea multe butoane si sa scrii un post in 2 secunde si fara prea mare bataie de cap de formatare si fara posibilitati nenumarate, Wordpress nu e tocmai potrivit. 

- Nu poti adauga plugin-uri, desi sunt atatea pluginuri pentru Wordpress, nu le poti folosi pe Wordpress.com, ci doar pe site-ul propriu sau in Wordpress.org

- Nu poti customiza prea mult template-urile temelor, doar unele te lasa sa uploadezi o imagine in header, iar altele sunt disponibile si in alte 2, 3 culori. 

- Nu suporta inserarea de filmulete de pe net decat de pe youtube si cateva alte site-uri partenere, catre restul poti doar pune link sau poti uploada filmulete stocate in calculatorul tau.  

-  Daca deschizi blogul si nu esti autentificat, nu are default un link de autentificare, astfel ca tre sa deschizi www.wordpress.com si sa te autentifici si abia apoi ai acces la panoul de control. 

Blogger-ul lui Google - pros and cons

Daca vrei un blog care sa arate bine si sa fie usor de accesat si sa postezi repede articolele, nu te omori prea tare dupa structurarea informatiei si o mie de etichete si search engine optimization, esti om de Blogger. 

Pros 

- Daca ai un cont de google, asta inseamna ca nu trebuie sa-ti mai faci si un cont de blog, ci ai blogul gata facut, tu doar trebuie sa-ti alegi numele, sa-l personalizezi si sa scrii pe el ca sa-i dai viata. Asta e ceea ce-mi place la Google: ai un mare cont cu care intri prin toate produsele. 

- Tabloul de control contine nu doar blogul tau, ci si profilul tau in Blogger, unde poti sa pui poza si date despre tine, ai Lista de lecturi, unde poti aduna alte bloguri pe care le urmaresti, ai Resurse: Google Adsense, Google Reader, instrumente pentru webmasteri, tot ce ai nevoie sa te plimbi prin produsele Google care ti-ar putea fi necesare. 


- Are un panou de control foarte simplist, dar cuprinde ce e esential: postare blog, setari, design si in plus Convertiti in bani, caci doar suntem in Google, care in general este money-oriented si iti pune la bataie produse cu care sa faci bani, vezi Adsense (iti poti pune pe blog publicitate platita si la fiecare click inregistrat Google te plateste).  

- Poti sa scrii bine mersi direct in panoul de postare fara sa intampini probleme de asezare in pagina in functie de aspectul pe care l-ai ales pentru blog. 

- Are Font Increase Size

- Are Spelling Check 

- Poti sa-ti pui album foto pe site prin Google Picasa, caci Blogger iti pune la bataie 1G de spatiu pentru poze.

Poti sa-ti customizezi template-ul temei alese pentru blog si sa-ti alegi ce culoare vrei sa aiba titlul blogului, scrisul din anumite zone, ce font, ce marime si tip de font, ce fundal, etc.

- Poti sa pui coduri terte de monitorizare a traficului.

Cons 

- Nu are statistici pentru blog in tabloul de control, ci trebuie sa-ti inscrii in Google Analytics, care iti ofera niste analize foarte detaliate. Deh, suntem in Google, ce rost au statistici in blog cand avem ditamai unealta, Analyticsu. Pentru asta trebuie sa-ti pui in site codul html specific profilului, pe care Google Analytics ti-l genereaza. Instructiunile le gasesti aici .

- Nu are categorii sa-ti organizezi continutul pe teme si domenii abordate, materialele sunt organizate dupa Etichete, pe care le poti seta sa se afiseze sub forma de nor sau de lista, in ordine alfabetica sau dupa frecventa. 

- Nu are asa de multe teme pentru blog precum Wordpress.

- Nu poti edita commenturile, doar valida si modera.  

- Nu poti sa importi un alt blog decat tot din Blogger (Blogspot.com)

- Nu iti cere sa adaugi etichete, titlu si descriere cand uploadezi poze, prin urmare considera ca SEO nu e prea important, cu atat mai putin pentru poze.


Analizandu-le, eu m-am decis. Merg pe Blogger, e mai eficient si mai rapid, nu ma face la creieri formatarea si alergatura printr-un super tunat panou de control. Mi-ar fi placut, totusi, sa puna mai mare pret pe Search Engine Optimization, pe etichete, precum Wordpress, dar timpul nu-i trecut

Tu ce alegi? 
 
 Filmuletele de prezentare a celor doua platforme de blogging le gasesti aici Wordpress.com si aici Blogger.com.

3 comentarii: